Skip to main content

Start With Why van Simon Sinek is hét go-to boek in de wereld van visie, missie, purpose, why etc. Je wordt er soms een beetje mee doodgegooid. Hoewel het boek vol staat met goede ideeën, is het soms een beetje langdradig geschreven. Daarom heb ik voor jou de 4 belangrijkste ideeën uit het boek op een rijtje gezet. Effectiviteit +1.

Mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet

Mensen willen iets hebben om in te geloven. Een verhaal van een bedrijf is daarom vaak veel interessanter dan een product of een dienst van dat bedrijf. Mensen willen begrijpen vanuit welke gedachte dat product of die dienst naar voren komt. 

Een voorbeeld dat Sinek beschrijft van iemand met een goede “why” is Martin Luther King. Hij had een droom, een visie op hoe de toekomst eruit zou moeten zien. Echter, hij had geen plan. Het was zijn verhaal en zijn toekomstvisie die ervoor zorgden dat mensen hem volgden. 

Je zou dus kunnen zeggen, Start With Why.

Spreek het Limbisch Systeem aan

Als je dit leest heb je een brein. Welkom bij de club. We komen iedere dinsdag om 19:3…..Onzin dit. Het brein dat je hebt is vaak allesbehalve rationeel. Veel draait om het gevoel dat je bij mensen, producten of kunst krijgt. 

Daar zit de kracht van een goed verhaal. Het spreekt het gevoel van mensen aan. Het inspireert ze. Een succesvolle organisatie slaagt erin het limbisch systeem van de mens aan te spreken. Hierdoor wordt het iets dat de rationaliteit ontstijgt. Mensen kunnen zich dan identificeren met het verhaal dat jij vertelt.

“Law of Diffusion”

Sommige dingen moet je niet willen vertalen. De Law of Diffusion stelt dat er vijf groepen mensen zijn die een product kopen.

  1. Innovators 2,5%
  2. Early Adopters 13,5%
  3. Early Majority 34%
  4. Late Majority 34%
  5. Laggards 16%

Voor een succesvol bedrijf heb je een deel van de “early majority” nodig. Veel bedrijven doen er alles aan om deze groep zo snel mogelijk te bereiken. Daarbij vergeten ze vaak hun verhaal en doen ze allerlei dingen die niet bij hun verhaal passen. Deze organisaties falen. 

Voor een succesvolle verovering van de “early majority” heb je ambassadeurs voor je organisatie nodig. Als je onduidelijk bent over je reden van bestaan, of dingen doet die niet bij je verhaal passen, haken mensen af.

De Selderij Test 

Dit is in het eerste geval een bewijs dat sommige dingen in het Engels echt beter klinken. Deze test is gemaakt om te testen of je acties passen bij je verhaal. 

Het voorbeeld van Sinek is simpel. Je gaat naar de supermarkt en je koopt selderij. Wanneer is dit een goede keuze? Als jouw verhaal is, “wij werken aan een wereld waar mensen alleen maar vlees eten” dan voel je al aan dat dit niet een goede keuze is. Echter, als jouw verhaal is, “wij dragen bij aan een wereld waarin iedereen gezond kan eten” dan past het stukken beter.

Het is dus belangrijk dat je bij de dingen die je doet goed kunt beargumenteren waarom je ze doet. Op die manier blijft je organisatie consistent. Alles is dan terug te brengen tot de kern van jouw reden van bestaan.

Conclusie

Start With Why is een topboek. Je hoeft het echter niet meer te lezen. Als je begrijpt dat het heel belangrijk is voor je organisatie om een goed verhaal te hebben en dingen te doen die daarbij passen, ben je al goed op weg. 

Leave a Reply