Skip to main content

Purpose Economy laat ons zien wat het volgende type van economie ons brengt.

In de Westerse wereld zoeken mensen tegenwoordig naar purpose. We zijn met onze verwende hoofden helemaal naar de top van de piramide van Maslow gestegen en nu willen we ons voldaan voelen. 

Dit boek staat bommetje vol met interessante ideeën en ik raad het zeker aan om te lezen. In deze blog beschrijf ik een aantal interessante ideeën uit dit boek.

Zoeken naar stabiliteit in onszelf

In het verleden waren het bedrijven en grote organisaties die voor zekerheid en stabiliteit zorgden. Het was mogelijk om je hele leven voor een bedrijf te werken. Je kon dan genoeg geld verdienen, je hypotheek betalen en iets leuks doen in je vrije tijd.

Nu moeten mensen veel meer voor zichzelf zorgen. De tijd van de vaste baan voor 40 jaar is over. Ook is de baas niet meer zo happig op het bieden van mooie extra’s. Het is de redelijk beschaafde versie van “zoek het uit”.

Deze overgang van zekerheid vanuit de baas naar zekerheid vanuit onszelf zorgt ervoor dat we op een andere manier naar werk kijken. Als je toch helemaal zelf verantwoordelijk bent voor onze stabiliteit, dan kun je het best leuk werk gaan zoeken.

Positieve Psychologie

Dit genre van studie is nog redelijk nieuw. Het bestudeert hoe je de emotionele staat van mensen kunt verbeteren. Er zijn vijf factoren die hierbij een grote rol spelen.

 1. Positieve emotie
 2. Interactie
 3. Relaties
 4. Betekenis
 5. Iets bereiken

The Purpose Economy kan dit allemaal bieden. Je kan door betekenisvol werk te doen veel positieve emoties ervaren. Daardoor worden interacties met klanten en werknemers beter en bouw je betere relaties op. Ook heb je meer het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van een organisatie die echt impact heeft. In ieder geval meer dan het geval is aan de lopende band bij Ford in 1920.

De Organisatie in de Purpose Economy

De organisaties die een inspirerend verhaal aan hun klanten en werknemers kunnen bieden zullen succesvol zijn. Drie dingen waaraan deze organisaties moeten voldoen zijn:

 1. Een echt probleem oplossen
 2. Mogelijkheden bieden tot zelfontplooiing
 3. Een gemeenschap opbouwen

Er zijn 3 manieren om een succesvolle organisatie te zijn in de Purpose Economy:

 1. De mensen die met jouw organisatie in contact komen inspireren
 2. Jouw werknemers inspireren
 3. Met een inspirerend verhaal je supply chain opbouwen

Door uit categorie 1 & 2 dingen te combineren kom je tot een organisatie die in de Purpose Economy kan floreren. 

Conclusie

De Purpose Economy kan enorm waardevol zijn voor de mens. Het stelt ons in staat om te werken aan dingen die extra betekenis geven aan het leven.

Het is echter belangrijk dat organisaties een concreet en inspirerend verhaal hebben. Hierdoor wordt het makkelijker voor klanten en werknemers om organisaties te kiezen die voor hen betekenisvol zijn. 

Het succes van de Purpose Economy is dus afhankelijk van organisaties. Als zij hun verhaal duidelijk kunnen vertellen wordt het voor mensen een stuk makkelijker om hun favoriete organisaties te steunen. 

Leave a Reply